Guna Yala – San Blas

Ååå så herlig med noen dager helt i ro, beskyttet av rev og høye palmer! Nesten ingen bølger eller vind på oss, men lyden av bølgene mot andre siden av revet fortalte sitt om hvordan det fortsatt var der vi kom fra. Denne roen trengte vi virkelig, og ble liggende og nyte tilværelsen og mestringsfølelsen i 3 dager på Holandes Cays. Eller Kaimou som Guna indianerne kaller øyene.

Guna indianerne styrer hele San Blas etter avtale med Panama, og kaller området for Guna Yala. Avtalen innebærer at Guna Yala tilhører Panama, men Panama må respektere at indianerne har sine egne lover og tradisjoner. Disse beskyttes blant annet av at det ikke er lov for indianerne å gifte seg med noen utenfra. Og man må IKKE forsyne seg av kokosnøtter hverken fra trær eller på bakken, disse tilhører en eller annen indianer og er deres viktigste inntektskilde. Alt i alt består Guna Yala av rundt 340 øyer, der de fleste er ubebodde eller bebodd av bare en familie eller to. Indianerne kom roende ut til oss i sine karakteristiske kanoer av uthulte trestammer (ulu), og solgte fisk, hummer, kokosnøtter, perlebånd og molas. Molas er tøy med der mønsteret er håndsydd ved å sy lag på lag i ulike farger.

Vi har nå forlatt indianernes nydelige og fredelige øyer, feiret minste-matrosens 9-årsdag behørig ved Isla Linton på veien, og ankommet Shelter Bay Marina i Colon. Her blir vi til 19. mars, som er den datoen vi har fått for å dra gjennom Panama kanalen. Håper å få fikset bl.a. lekkasje ved vannlinjen akter og skader på baugen og ankerspill fra et ublidt møte med en brygge, flytte inntak av vann til watermaker, bedre dynamo, og bunkre for noen måneder fremover. For øvrig skal vi bruke tid på å mentalt forberede oss på Panamakanalen, og det å være en bitte liten seilbåt blant enorme container og tankskip som også skal samme vei… See you on the other side!

2 thoughts on “Guna Yala – San Blas

  1. Kari og Morten Overvik says:

    Så herlige bilder og skildring fra indianerøyene – dette hørtes fortreffelig ut – og dere fortjente noen avslappende dager i slike omgivelser etter en stri tørn…. Det ser ikke akkurat usmakelig ut – hverken den gule hengekøya eller det flotte måltidet som Capt. TK forbereder på bildene – herlige frukter og hummer….nam-nam……
    Lykke til videre med forberedelser før ferden gjennom Panamakanalen 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *