Fakta om Panama og Panamakanalen??

Hei!

Vi har kommet til Panama og ligger nå i Shelter Bay Marina. Det er et basseng her. Det er deilig og ligge i en marina i noen dager, for da slipper du og vaske ting for hånd og du får hjelp til å fikse ting. Det er et lite slags hus uten vegger men med tak som Tiril, Ebba, Albert og jeg sitter og gjør skole fordi det blir så varmt i båtene våre.

…….Uansett det frister ikke og bade i marinaen så vi bader i bassenget isteden. Grunnen til det er at

 1. Det er veldig skittent i vannet og det er masse olje i vannet
 2. Fordi det er KROKODILLER! Når vi skal igjennom Panamakanalen så er det en liten sjanse for at vi kan se krokodiller.

 

Om Panama??

Det offisielle språket er spansk. Innbyggerne heter Panamanere. Hovedstaden er Panama City, og Panama ligger 5 timer bak UTC (det internasjonale nullpunktet for klokka) og 6 timer bak Norge. Panama ligger på 116. Plass i størst areal, og arealet er 78 200 km2. De er 2,9% vann. Panama er på 129. Plass i befolkning med 46,77 innbyggere. Landet er en demokratisk republikk og presidentens navn er Juan Carlos Varela. Panama fikk uavhengighet fra Colombia 3. November 1903. Valutaen er panamask balboa. (Mer kjent som PAB) Navnet Panama er av indiansk opphav fra et ord som betyr overflod av fisk eller overflod av sommerfugler. Panama er lokalisert både i Mellom- amerika og sør- amerika. Med grenser til Atlanterhavet i nord, Stillehavet i sør, Colombia i øst og Costa Rica i vest. Fra 1999 overtok Panama kontrollen over Panamakanalen og landområdet rundt, som kobler Atlanterhavet med Stillehavet, og utgjør en viktig og strategisk del av landet. Det er liten sesongvariasjon i Panama, og temperaturen i hovedstaden ligger året i gjennomsnitt mellom 24 og 29 grader.

Om Panamakanalen??

Panamakanalen er en en kanal som deler landet i to og lager en vei igjennom fra Atlanterhavet til Stillehavet. Visste du at en sluse er like høy som et åtte etasjes hus og veier like mye som 300 elefanter til sammen. Kanalen åpnet 15. August 1914. Den har da virket i 1004 år uten å få en ødeleggelse. Den er 81 km lang og har to løp slik at båter og skip kan gå igjennom begge veier uten å kollidere med hverandre. Hvert slusekammer er 305 meter langt, 33,5 meter bredt og 26 meter dypt. Betegnelsen Panamax brukes på de største skip som kan passere kanalen. Du kan bli lagt ved siden av store båter og cruiseskip. Da kan vi føle oss som små prikker. Vi synes det er best å ligge i midten av tre båter, for da gjør du minst arbeid og det er du som styrer alle de tre båtene som er der. Så vi håper på å få den midterste plassen.

Tuva er den eldste matrosen ombord på S/Y KEA

3 thoughts on “Fakta om Panama og Panamakanalen??

 1. Liv Holm Korsvold says:

  Tusen takk for super geografitime, Tuva!?❤Så imponert over alt du kan, Tuva!?❤Lykke til gjennom Panamakanalen!?⛵❤

 2. Harald says:

  Sensor Jansen her, hvor mange år hadde kanalen virket????
  Nå er dere kvalifisert til å ta Telemarkskanalen:)

  Ellers er livet helt topp i Norge, kjempegøy, maaaaaaassse som skjer heeeeeele tiden.
  Så dere går glipp av serr mye!!!!
  Av topp ti ting som har skjedd siden dere dro, jeg ble litt rød på nesen i påsken, har fått en parkeringsbot i Halden….., og fullført Grenaderen på 90 km!!!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *