Den rareste øya på kloden?

Galapagos ??

Hei!?? Nå er vi på Galapagos. Vi har seilt i en uke og vi har kommet til det merkeligste stedet på kloden fordi når vi spiser frokost svømmer hai, fisk og sjøløver rundt oss, og fordi mange av dyrene er merkelige og fins ikke andre steder.

Øyene ble til sånn som dette: Under havbunnen er det lava. Den prøver å komme opp og for mange mange år siden klarte litt lava å komme opp. Først bare litt, så mer og mer og mer, til slutt dannet det en øy. Øyen sank og da ble det bare toppen igjen.

Tur til Darwin instituttet??

Fakta: Visste dere at Galapagos betyr skilpadde på spansk?

Galapagos fikk navnet sitt på grunn av de sjeldne kjempe-skilpaddene som bor her. På Darwin instituttet hjelper de skilpaddene med å vokse opp. Etter ca 4år slippes de ut i naturen. Dette gjør de fordi fugler og andre dyr spiser eggene og det gjør det vanskelig for skilpaddene å vokse opp. Før var det mange, mange flere, men så kom sjørøvere og andre folk som spiste de stakkars skilpaddene.

Skilpadde Fakta

Kjempe-skilpadder går veeeeldig saaaaakte, liker gjørme og spiser løv. ?

Mellom-skilpaddene spiser også løv og liker sikkert også gjørme?

Mini-skilpaddene er i et område som kalles Floreana, de ble født i år.?

Mange skilpadder har bodd på instituttet. Mini-skilpaddene bor der i to år, så slippes de ut til de mellomste og blir der i to år til. En skilpadde med navn Lonesome George døde i 2012. Han var en spesiell en, han var nemlig den siste av sin art. Harriet var den eldste skilpadden hittil. Hun bodde i en dyrehage i Australia og ble 176 år!

Iguaner

Det fins mange typer iguaner og en er gul. Denne spiser kaktus. Damen og mannen er litt forskjellige. Det ser man over nesen. Mannen er tykkere enn damen tror jeg da. En annen type iguan er svart. Når den kom hit var det bare steiner så de måtte spise sjøgress, men det var de ikke vant til og de måtte svømme. De utviklet seg med flat nese og skarpe klør for å kunne spise sjø gress og for og stå under vann i strøm. PS! De fins bare her på Galapagos.

Da vi kom tilbake til båten etter museet lå det en sjøløve på bade-plattformen vår, men da vi kom ombord hoppet den uti.

Sykling og bading

Først bading:

Vi tok vann-taxi til et sted hvor vi begynte og gå. Etter en stund kom vi til en avlang kulp. Der hoppet vi fra en liten brygge og vi svømte og vi svømte og vi svømte rundt  (tralala).

Sykling:

Vi tok taxi til toppen av en vulkan. Der gikk vi inn i vulkanhuler, og utenfor møtte vi gigantiske skilpadder. De hadde stort – nei kjempe stort skall! De spiste et slags eple som var gult uten på og knall rødt inni.

Så syklet vi ned igjen. Der syklet jeg og pappa på en sykkel. Jeg kan prøve og forklare: pappa hadde en vanlig sykkel og jeg hadde en halv sykkel uten forhjul. Den hang fast i setet til pappa. Vi stoppet ved kanten av byen. Der svingte vi inn et hjørne hvor det var en liten og koselig isbutikk. Der kjøpte jeg og pappa is. Isen var veldig god. Det var vanilje med hvit sjokolade og nøtter uten på. Nam, nam det var godt. Og det var veldig koselig. Her er et bilde fra den turen:

Stranden:

To dager senere dro vi   til en veldig fin strand. Den var ikke så stor ,men det gjorde ikke noe?. Vi badet og hoppet. Og vi svømte med HAI! ,men de var ikke så store da. ,men det var fortsatt hai! Etter hvert dro vi til en anen strand. Det var ? strand så vi kunne ikke gå så langt ut ,men når bølgene kom hoppet vi over dem. Det var kjempe gøy.??. Vi gikk tilbake igjen. Så spiste vi på restaurant. Da vi kom tilbake til båten, lå det enda en sjøløve på badeplattformen vår. Den brølte til pappa når han prøvde og jage den vekk. Det var kult og litt skummelt. Men den var og så veldig søt. Etterpå spilte jeg, mamma ,Tuva og pappa kort før jeg og Tuva skulle legge oss.

Som dere kanskje forstår har jeg det veldig bra, og jeg lurer på hvordan dere har det der hjemme??. Jeg savner dere!

Fortsettelse følger!

Tiril er den yngste matrosen ombord på S/Y KEA

4 thoughts on “Den rareste øya på kloden?

 1. Brit og Rune Westberg says:

  Så flott du beskriver det dere opplever Tiril??⛵️Gleder meg til å lese mer senere?

 2. Tante Karoline says:

  Kjære vennen min?. Det er så utrolig gøy og spennende å lese om alt du opplever!!? Så veldig gøy ut med den doble sykkelen til deg og pappa?. Savner deg masse!!! Stor klem fra tante❤️❤️

 3. Liv Holm Korsvold says:

  Hei Tiril!❤Tusen takk for alt det spennende og fine du forteller til oss! Du er blitt kjempeflink til å skrive, det er en fornøyelse å lese om alt dere har opplevd!! Så godt å høre at du har det bra og at du savner oss hjemme!?SAVNER deg også, Tiril!❤❤Farfar og bestemor tenker på dere hele tida og gleder oss til neste blogginnlegg fra deg!?Klemmer fra farfar og bestemor!❤❤

 4. Kari og Morten Overvik says:

  Kjære Tiril.
  Så gøy det er å lese om alt det spennende dere fikk se og høre på Darwin instituttet, vi visste ikke at det fantes så mange forskjellige skilpadder. Galapagos høres ut som en fantastisk plass i verden, dere er heldige som får lov til å oppleve dette. Og så moro det må ha vært å møte den sjøløven som lå på badeplattformen deres, den skulle nok sikkert gjerne ha vært med dere videre 🙂
  Det var et kjempefint bilde av deg og pappa på sykkel – det var nok en morsom og spesiell sykkeltur.
  Ha det godt, Tiril – vi gleder oss til fortsettelsen, du er jo så flink til å gi oss spennende fortellinger.
  Gode klemmer fra oss i Nittedal

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *