Galapagos – Et helt spesielt sted

Hei!

Vi har seilt en uke ute på Stillehavet, og dette er den lengste turen vi har hatt hittil. Vi har nå kommet til et av de merkeligste stedene i hele verden: GALAPAGOS! Her svømmer det sjøløver, skilpadder og masse minihaier rundt båten vår. Det er også hvalhaier og hammerhaier her, men de har vi ikke sett ennå. Det er litt annerledes å være her «nede», istedenfor å være hjemme og gå til skolen hver dag. Her er vi i en båt på andre siden av jorda og drar med oss skolen, så slipper vi å gå?

Vi har nå krysset ekvator! Da var GPS posisjonen vår 0,00 grader nord! Det var helt sinnsykt kult!!!!!!!

Da var pappa havguden Neptun. Tiril og jeg lagde kostymene, og prøvde dem etterpå. Vi skulle drikke noe ekkelt, og oppi den drikken så hadde vi: Nugatti, sitronsaft, parmesan, vann, ketchup og sylteagurksaft?

Soloppgangene og solnedgangene har vært helt fantastiske! Du ser ikke annet rundt deg enn hav. Når sola går ned ser du en stor, rød kule som går ned i havet, og fem minutter senere lyser månen opp på en himmel full av stjerner. Det er helt vidunderlig! Det beste tror jeg må være all den familietiden vi har hatt sammen som familie.

Skilpaddefakta

Her på Galapagos har de et Darwin-institutt, som vi har vært på. Der passer de på og hjelper skilpaddene å vokse opp. Det gjør de fordi før i tiden, så kom seilskuter og andre båter og fanget skilpaddene. Siden skilpaddene klarer seg så lenge uten vann og mat, hadde menneskene dem om bord i båtene til de var sultne, og så spiste de dem. Det var lettere med skilpadder enn med høner, fordi hønene måtte de sikkert slakte og rense kjøttet før de dro, men det trengte de ikke med skilpaddene. Etter hvert så ble det færre og færre skilpadder siden menneskene spiste dem. En av de andre grunnene er at fugler og rotter spiser skilpaddeeggene, og da er det veldig vanskelig for skilpaddene å vokse opp i naturen.

Her skal du få høre om skilpaddene på dette instituttet. De minste skilpaddene er i bitte små innhegninger til de er to år gamle. De var kjempesøte! Eggene de ligger i før de klekkes, bruker to til seks dager på å klekke, og når de er klekket så spiser de det som var inni eggesekken.

Når de har blitt to år, slippes de ut i større innhegninger. Disse mellomskilpaddene spiser løv og har god plass til å øve på å klatre over steiner. Når de har lært å klatre på steiner og finne mat selv, slippes de ut i naturen. Men de må bli fire år først.

Gigantskilpaddene var kjeeeeeeempe store. Disse spiser også løv, og liker seg i vulkansk gjørme.

Galapagos

Her på Galapagos er det flere øyer. Visste du at Galapagos egentlig bare er vulkanske øyer? Noen av dem er fortsatt aktive, sånn som Isabela, men Santa Cruz, her vi er, er ikke lenger aktiv. Hvis du vil vite hvordan øyene ble til så må du ikke stoppe og lese!!!!!!???

Jo……. inni jorda så ligger det lava som hele tiden prøver å presse seg ut. Og her, midt ute i Stillehavet så klarte ikke jorda å holde igjen lavaen. Dermed lagde den en slags vulkan under vann som vokste seg større og større, og til slutt så kom den opp av vannet og brøt ut. Først et litt, så mer og mer. Til slutt ble det dannet øyer.

På disse øyene begynte det og gro natur. Det skjedde fordi frøene kom med vinden. Etter hvert så kom dyrene. Fuglene fløy, og edderkoppene fløy med spindelvevet sitt som en slags fallskjerm. Iguanene klamret seg fast til stokker eller små flåter, så drev de med strømmen helt til Galapagos. Etter hvert begynte dyrene å utvikle seg. En fugletype ved navn Comarant, fikk mindre vinger, og kan ikke lenger fly. Det skjedde fordi de trenger ikke lenger å fly, når de bare kan stikke hodet sitt ned i vannet og fange fisken. Iguanene fikk flatere nese fordi de måtte lære seg å fange mat i havet. Det var jo ikke noe gress på lavasteiner. Da måtte de lære seg å svømme, og spise sjøgress. Disse iguanene heter Marine-iguaner.

Den gule iguanen som du ser på bildet nedenfor, spiser kaktus. For å se forskjell på mann og dame, må du se om det er en stor eller en liten iguan. Mannen er større enn damen.

Mange av dyrene som finnes her, finnes ikke noen andre steder. Det er derfor Galapagos er det merkeligste stedet på kloden.

Badekulp og sjøløve

Forleden dag, dro vi til en avlang badekulp som man kunne svømme langt i. Vi måtte gå gjennom en kaktusskog for å komme dit. I kulpen var det masse steiner sånn at du kunne stå der. Men de fleste stedene var det dypt. Der var det en halvmeters lange fisker. Noen var helt blå, mens andre tror jeg var papegøyefisk. Det er det kuleste stedet jeg har badet hittil.

Etter kulpen dro vi på en restaurant og spiste middag. Da vi kom tilbake lå det en sjøløve og sov på badeplattformen vår! Men jeg tror vi skremte den så den våknet når vi skulle gå opp i båten. Da hoppet den ut i vannet………….

Sykkeltur

Vi har vært på en sykkeltur som var helt fantastisk! Først gikk vi inn til byen og leide sykler. Så tok vi en taxi opp til en ranch. Der var det et lite hus med en cafe som vi skulle møte en som skulle fortelle oss hvor vi skulle gå. Da vi begynte å gå, så vi en helt megagigantisk skilpadde. Den hadde skall så stort som 10 fotballer, og hodet var like stort som en håndball. Den var mye større en de på instituttet. Det var masse skilpadder som var i skogene og i grøften til stien. Det var det fordi på denne tiden av året så kommer skilpaddene hit for å finne mat og vann. Det er det masse av her. Det de spiste var noen greier som lignet et eple, som hadde et slags rosa gørr inni.

På turen gikk vi inn i noen lavatunneller. Disse tunnelene hadde blitt laget av lava for mange, mange, mange år siden. Det var kjempekult. Tunneler hjemme i Norge lages av arbeidere, men her var det naturen. Altså lava som hadde dannet et hull langt, langt inne i jorda, og kommet ut på andre siden. Det hadde faktisk begynt å gro planter inne i tunnelene.

Da vi kom tilbake, skulle vi sykle til byen. Til å begynne med, var det nesten bare oppover. Da var det tungt å sykle. Da rant svetten nedover, så jeg ble våt. Men det var ekstra deilig å få syklet igjen. Fordi når du er i en båt, så har du jo ikke plass til å ha sykler med deg. Da vi kom opp alle oppoverbakkene, så kom vi til veien. Det var deilig. Etter en liten stund stoppet vi ved en veldig koselig kiosk og kjøpte vann og tyggis. Tyggisen var en slags bombe. Den var sånn at når du startet å tygge på den så smalt det inni munnen din. Den var ikke så stor da? Når vi syklet nedover fra kiosken, var det veldig deilig. Jeg kjente vinden i håret og sola sto på topp. Vi stoppet opp nedenfor en bakke og så på utsikten. Den var helt fantastisk! Se for deg at du står nesten på toppen av et vulkansk fjell, og ser utover havet. Det er helt fantastisk.

Så syklet vi videre. Da vi hadde kommet ned til byen, og levert fra oss syklene, så kjøpte vi en is. Det var godt med noe kaldt å spise når vi hadde syklet i nesten to og en halv mil. Jeg kjøpte en saftis. Den hadde pære og sitronsmak. Det morsomste var at den hadde to ispinner. Den var veldig god.

Badestrand???

Et par dager senere var vi på en badestrand. Det var en veldig fin strand. Den hadde helt perfekt varme på vannet. Det var helt lunkent vann. På stranden var det masse mangrover som strakte seg utover. For å komme til strandentok vi en båt. På båten sa han som styrte at vi ikke skulle legge noen av klærne på bakken, for da kom dyrene og spiste det opp!!!!!??? Da vi kom dit, så var det noen som hadde satt opp klesknagger til klærne, og det var jo smart da! På stranden svømte jeg med HAIER!!!……….. okay da, de var veldig små, og helt like de som svømmer rundt båten vår, men alikevel! Det var en kul opplevelse uansett. På fredag skal vi snorkle med litt større haier en disse!

Etter en stund begynte vi å bevege oss mot en annen strand. På veien så vi Iguaner. På stranden, var det rødt bade-flagg, så vi kunne ikke gå så langt ut. Det var fordi det var sånne store surfebølger der. Men det var fortsatt kult. Sanden var veldig fin og myk. Vi gikk ut til vannet rakk oss til hoftene. Når bølgene kom så slengte vi oss ut i dem. Da vi skulle gå, ventet jeg til en ganske stor bølge kom, og så surfet jeg innover på den. Uten surfebrett da, så klart? På veien tilbake, gikk vi på en slags sti som var laget av steiner. Det var veldig koselig å gå der, fordi det var som om trærne slynget seg over fra hver side. Når vi nesten var ute av stien, kunne vi se en slags portal. Igjennom den portalen, så vi øya og byen. Det var veldig fint å se på. Resten måtte vi gå på veien for å komme fram, for stien tok slutt før vi var framme.

Dette var oppsummeringen min, og det jeg hadde på hjertet til nå. Men det kommer mere etter hvert som det skjer noe som jeg føler for å fortelle. Vi har jo et helt år på å kose oss og skrive blogg. Håper dere likte innlegget mitt og takk for denne gangen. Håper dere der hjemme har det bra?

Tuva er den eldste matrosen ombord på S/Y KEA

4 thoughts on “Galapagos – Et helt spesielt sted

 1. Brit og Rune Westberg says:

  Kjære Tuva. Tusen takk for at fu deler opplevelsene med oss. Det er så spennende å lese dine fine blogger. Gleder meg allerede til neste?⛵️?

 2. Tante Karoline says:

  Kjære jenta mi?. Jeg blir så stolt og rørt av å lese alt det her!!?❤️ Tenk på alt du får oppleve og alt nytt du har lært deg???. Heeeelt fantastisk å lese!!! Savner deg?. Klemmer fra tante

 3. Liv Holm Korsvold says:

  Hei Tuva!❤Tusen takk for fantastisk beskrivelse av alt det spennende og flotte dere har vært med på! ? Du har lært utrolig mye og Galapagos som du forteller videre til oss hjemme, ufattelig bra og morsomt å lese, Tuva!?❤?SAVNER deg veldig!❤Gleder oss til neste historie!?❤?Klemmer fra farfar og bestemor❤❤

 4. Kari og Morten Overvik says:

  Kjære Tuva.
  Tusen takk for spennende lesning om kryssing av ekvator, skilpaddefakta og begivenhetsrik sykkeltur med mer – Galapagos høres fantastisk ut !
  Og nå vet vi jo også hvordan disse vulkanske øyene ble til – du er jo så flink til å forklare ting for oss !
  Kjempebra – vi gleder oss til mer informasjon, det er mange måneder igjen av reisen deres 🙂
  So long !
  Klem fra oss i Nittedal

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *