Store opplevelser og motormekk på Galapagos

Vi er for øyeblikket ankret opp i Academy Bay ved Puerto Ayora. ved øyen Santa Cruz, i nasjonalparken Galapagos, som tilhører Equador. Vi har det, kanskje ikke overraskende, helt magisk. Reisen hit var en eventyrseilas på syv dager fra Panama. Det er vanskelig å beskrive hvor privilegert man føler seg når man får oppleve noe sånt med sine nærmeste.

Ikke alle som seiler fra Panama og vestover mot Fransk Polynesia velger å dra via Galapagos. Øygruppen ligger jo tilnærmet på veien, men det er ikke bare bare å stoppe der. For det første må man akseptere at det koster. Mye. For vår båt og med vår familie koster det 1.400 USD. Da får vi kun lov til å ligge for anker ved den øya vi ankommer, og kun i 21 dager (det er jo nok da). For det andre må man ha en svært ren båt – under vannlinjen, og ikke ha med seg matvarer og annet som kan forstyrre det lokale økosystemet.

Vår båt var nettopp bunnsmurt da vi overtok den i desember, så det burde jo være OK. Må imidlertid innrømme at jeg var spent på konklusjonen når de offisielle myndigheter ankommer båten (fem personer!) og sender en dykker ned for å sjekke forholdene under. Jeg fikk heldigvis hjelp av Karl-Ludvig til å dykke under båten og vaske den så godt vi kunne dagen før vi dro fra Panama. Vi fikk tatt det meste, men ikke helt ned på kjølen.

Konklusjonen var heldigvis OK!

Vår konklusjon etter å ha vært her noen dager; det var veldig bra at vi stoppet her. Et meget spesielt sted, som jeg anbefaler alle å besøke hvis de har muligheten. Et helt utrolig dyreliv og en avslappet atmosfære. Haier, skilpadder, rokker, iguaner og sjøløver svømmer rundt båten. Ja, en sjøløve har faktisk bestemt seg for å sove på badeplatformen vår. Det er ikke mange steder i verden du kan oppleve dette.

Overfarten fra Panama var også helt magisk. Det første møtet med Stillehavet. Vi benytter oss av en selvutnevnt vær-guru til å hjelpe oss med å lete etter optimale værvinduer for overfartene, og til å legge den optimale ruten, gitt den aktuelle værmeldingen. Vær-guruen heter Bob, og kommer fra New Zealand. Weather-Bob meldte om gode sjanser og en relativt kort rute (rett på), med litt lite vind i noen dager, men små sjanser for tropiske stormer og uro i forbindelse med kryssing av ekvator. Her kan været være ustaibilt til tider, med regnbyger og squalls.

Vi så ingen slike. Vi brukte 6 døgn og 23 timer på 930 nautiske mil (OK snittfart). Totalt 52 timer motorgange og 130 liter diesel benyttet når Stillehavet virkelig var stille. Nydelige, rolige nattevakter med boklesing og TV-titting (endelig sett Aber-Bergen).  Med slike forhold var det også betraktelig enklere for Mrs.Wifi og Capt.TK å komme inn i vaktrutinene. Det lover godt for neste strekk.

Dagen før vi ankom Galapagos, krysset vi ekvator. Det er jo litt vanskelig å se når man kikker rundt seg, men likevel en spesiell følelse å se GPSen tippe fra nord til sør. Som seg hør og bør ofret vi til kong Neptun og markerte at vi nå ikke lengre er Pollywogs (de som aldri har krysset ekvator med båt), men faktisk Shellbacks (de som har krysset). Firemånedersskjegget ble ofret. Digg.

Vi har nå vært på Santa Cruz i to uker. To innholdsrike uker. Vi har vært på Darwinmuseum, sett store skilpadder vandre i naturen, vært på sykkeltur ned et vulkanfjell, snorklet med haier, sjøløver, skilpadder, rokker, iguaner og enorme fiskestimer. Vi har spist og drukket godt. Vi har rett og slett kost oss glugg. Vi har også vært på tur over til øyen Isabela og sett på vulkaner.

I går møtte vi, utrolig nok, Gøril og Line, to tidligere jobbkollegaer, som er på jobbreise i Sør-Amerika. De har lagt turen innom Galapagos i 48 timer. Tilfeldigvis når vi var her. Det var veldig hyggelig med kjente, hjemmefjes. En hyggelig middag og en liten runde på byen. Det var også en påminnelse om at vi er et stykke hjemmefra og lever et spesielt liv for øyeblikket.

Vi begynner å forberede oss på den lengste turen dette året. Overfarten til Marquesas. 3000nm og ca. 21 dager på venter. Vi føler oss klare, men er båten klar? Det er jo alltid en liste av «issues» på en båt. KEA er absolutt intet unntak. Vel, det føles godt å kunne skrive JA. Vi tror KEA er klar.

Når vi ankom Santa Cruz hadde vi imidlertid avdekket at vi hadde en lekkasje av girolje fra motoren. I flere dager har vi tørket opp en saling blanding av olje, vann og diesel fra motorrommet. Etter grundig inspeksjon og veiledning på e-post, kunne vi slå fast at det rant olje ned langs akslingen. Mye som tyder på at noen pakninger i giret er ødelagt. Oljen som vi fylte på rant ut i løpet av en dag eller to. I tillegg hadde det begynt å legge litt motorolje fra motoren.

Rådyrene var gode. Vi er på Galapagos. 1000 nautiske mil ut fra Sør Amerika. Ingen muligheter til å løfte båten på land. Finnes det mekanikere her som kan Yanmar motor? Er det mulig å få tak i deler uten alt for lang ventetid? Er det mulig å reparere motoren på vannet? Svaret på disse spørsmålene viste seg heldigvis å være JA.  Det er veldig langt til neste mulighet – Tahiti,  i juli.

To lokale mekanikere, og Capt. TK, jobbet i to halve dager med å demontere giret og drivakslingen fra motoren, nye pakninger ble bestilt fra Equador, og tre dager senere (i går) var alt på plass igjen. Motoren startet, og går, og det er ingen tegn til lekkasje. Vi er noen dollar fattigere, men lettet over at et relativt betydelig problem mest sannsynlig er strøket av “issue”-listen.

I dag er det lørdag. I morgen tidlig heiser vi ankeret og setter seil mot Fatu Hiva i Marquesas. Kanskje er vi fremme før 17. mai?

So long.

I am the Captain of this ship, and I have my Wife´s permission to say so!

6 thoughts on “Store opplevelser og motormekk på Galapagos

 1. Inger Helene Bergh says:

  Sååå flott å høre fra dere??Tusen takk?Blir spennende dager nå, i alle fall for oss her hjemme!! Ønsker dere en god og trygg overfart?Så glad for at våre kjære seiler med flotte, gode venner❤️Hilsen til alle på Kea?

 2. Linda og Stig Tore says:

  Så spennende å lese!!! Ønsker dere en god overfart, nyt familietid, boklesing og seilaset!! Vi heier på dere!!???

 3. Harald Kolbjørnsen says:

  Kjære Capt. TK
  Takk for nok en utførlig og spennende skildring av livet på S/Y Kea. Betryggende at dere oppdaget og fikk reparert skadene før neste 3-ukers etappe ute på havet. Riktig god bør videre til alle 4!
  Bente og Harald

 4. Kari og Morten Overvik says:

  Kjære dere.
  Herlig lesning om fantastiske opplevelser på Galapagos. Og så trygt å vite at når “rådyrene er gode” så er Capt. TK med hjelpere i stand til å få ordnet opp i ting. Lykke til med lang-etappen på havet, det var fint å få se og prate med dere på lørdag (det gjorde ikke noe at kong Neptun fikk litt av skjegget) 🙂 God klem til dere alle 4 fra oss i Nittedal

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *