Marquesas – Fransk Polynesia

Fransk Polynesia dekker et område av sør Stillehavet på størrelse med Europa, og består av rundt 120 øyer med ca 300.000 innbyggere. Vi planlegger å besøke 3 av de 5 øygruppene som Fransk Polynesia er delt inn i: Marquesas, Tuamotus og Selskapsøyene. Først kommer Marquesas, hvor vi velger Fatu Hiva og Nuku Hiva.

Fatu Hiva

For et syn som møter oss! Stupbratte, frodige fjellsider og spisse fjellegger. Utrolig vakkert, særlig etter 3 uker uten å se land! Vi ankrer opp i Bay of Virgins, en liten bukt i bunnen av en dal, omkranset av noen utrolige lavasteinformasjoner. Her finner vi den lille landsbyen Hanavave, som huser rundt 400 av de totalt 650 personene som bor på Fatu Hiva. Tatt av Vinden kommer oss i møte med en velkomstgave i form av pamplemousse, en søt grapefrukt på størrelse med en håndball som er særegen for Marquesas, og vi byr på ankerdram. Deretter kommer CSB over på pannekaker, før vi drar til La Cigale på kvelden (en av båtene med barn som vi møtte på Galapagos). En særdeles sosial dag etter isolasjonen på havet:)

Dagen etter drar vi til land for å utforske Hanavave, og blir umiddelbart møtt av Reva og Poi som gjerne vil bytte bort frukt fra hagen sin og inviterer oss hjem på middag for en billig penge. Vi bytter barneklær, neglelakk, litt vin og rom mot pamplemousse, bananer, sitroner, mango og soursoup, og avtaler middag dagen etter. (Bananklasen forsvant dessverre til havs da vi la den i sjøen for å ta knekken på eventuelle kakerlakker…) Så legger vi ut på en flott tur inn i dalen, opp til et fossefall med en liten kulp som vi bader i.

Kirken er en viktig institusjon i det lille samfunnet. Kristi himmelfartsdag får vi være med på en flott stund i kirken, der hele menigheten synger flerstemt på alle sangene! Vakkert! Tradisjonen tro pynter damene seg med blomster i håret.

På kvelden samler vi oss til middag hos Reva og får smake lokale retter som poisson cru (ligner ceviche men har med kokosmelk), fritert brødfrukt, brødfruktpure, guavasyltetøy og hummer med kokosmelk. På hjemveien kjøper vi tikier. Tikier ser man overalt på Marquesas. De er religiøse statuer fra oldtiden som sies å ha sjel og bære med seg kraften fra forfedrene…. Bildet nedenfor viser tikiene i nabolandsbyen Omoa samt noen av kunstverkene i arbeid.

Nuku Hiva

Neste stopp er Nuku Hiva, som er den nest største øyen i Fransk Polynesia (Tahiti er størst), med litt over 3000 innbyggere. Omtrent 1800 bor i Taiohae, som er hovedstaden på Marquesas, hvor vi ankrer opp. Og endelig får vi Internett….;) Det blir dermed tilbragt en del tidlige morgentimer på Café Vaeaki, «yachties»-stedet på kaien, siden morgentimene gir best nett og best croissanter. De har hengt opp bananklaser som gjestene kan plukke fritt fra, og som gir deilig tilbehør. På fruktmarkedet like ved får vi tak i pamplemousse og vannmelon, og fiskerne på kaien lager litt ekstra show for oss ved å kutte fiskeavfallet i mindre biter og mate haiene med…..

Å ri på hest skulle være top notch på Nuku Hiva, i følge Lonely Planet. Vi booker oss derfor inn på en dagstur inn til midten av øyen. Sabine henter oss på kaien i Taiohae, og kjører oss opp til Too Vii Plateau, som ligger midt på øyen ca 800m over havet. Derfra får vi en nydelig tur på hesteryggen, til tross for at jeg får hjertet i halsen når Tuva ramler av… Men hun kommer seg på igjen, tøffingen! Etter turen tar Sabine oss med på kjøretur til et par utsiktspunkter, inkludert det som kalles Nuku Hiva’s Grand Canyon.

En annen aktivitet som skal være bra er å utforske øyen på hjul, så vi leier oss to biler og legger ut på smale og bratte veier til Hatiheu Bay. Derfra går vi over en fjellkam til Anaho Bay, en idyllisk liten bukt. Planen er å snorkle, men sikten er for dårlig. I stedet går vi tilbake til Hatiheu og spiser en fantastisk lokal lunsj. Tikier, gamle ruiner og åpne samlingssteder (pae pae) er overalt på øyen, og på veien tilbake til Taiohae stopper vi på et par av disse stedene; Hikokua, Kamuihei og Tahakia. Den største tikien er imidlertid plassert i havnen i Taiohae.

17. mai blir feiret på Nuku Hiva som seg hør og bør, med både spleise-brunch, 17. mai-tog og leker. Vi avslutter dagen med flott middag på Pearl Lodge litt oppi dalsiden, med nydelig meny og utsikt over bukten, sammen med CSB, Jovial, Tatt av Vinden og Rubicon. Og barna har øvet inn et imponerende 17. mai-show for oss!

Nå venter neste perlerad – Tuamotus – med sine motuer og turkise laguner!

Takk for oss Marquesas!

2 thoughts on “Marquesas – Fransk Polynesia

  1. Liv Holm Korsvold says:

    Takk, Janne for flott og lærerikt blogginnlegg!??⛵Dere er så gode til å fortelle alle sammen og det er så imponerende hvor mye dere husker av detaljer og hva alt dere ser av nye ting og hva det heter!?❤? Ser også ut som dere har fått mange nye seilervenner!?❤?Klemmer fra solrike og varme Kilen!?❤?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *