Vanuatu – A Happy Place

Det har blitt oktober og vår i lufta. Det har blitt kaldt. Vi fryser på nettene, klarer oss ikke lengre med bare et laken,  og vannet er bare 23 grader. Hvor ble det av sommeren. Vel, den kommer. Og det samme gjør orkanene. Det er på tide å komme seg til Australia, og enda litt lengre sør. Det er på tide å avslutte dette eventyret.

Og for en avslutning det ser ut til å bli. I skrivende stund er på vi på Vanuatu, nærmere bestemt på øyen Tanna og i bukten Port Resolution. Bukta har fått sitt navn fra Capt. Cooks båt Resolution.

Etter sigene skal han også ha ankret opp omtrent her vi ligger og dupper i morgensolen. Fra ankringsplassen ser vi at himmelen farges rød på kveldene. Det er ikke sola som går ned, men den aktive vulkanen på øya som sørger for fargespillet. 100 meter fra oss stiger røyken opp fra fjellet og skogen – varm damp. Vanuatu ligger på “Ring of Fire” og det merkes.

Vi har vært her i 10 dager nå. De fem første i regn og gråvær. I morgen seiler vi videre til New Caledonia. Vanuatu har vært en gedigen opptur. Et helt fantastisk sted. Landet og folket er kåret til et av verdens mest “happy” steder. Det merkes også. De aller fleste bor i stråhytter i små landsbyer. Nesten ingen har strøm eller vann. Noen få har solcellelamper og de samler regnvann til mat og drikke. De har en tydelig stammekultur og er ekstremt imøtekommende og gjestfrie. Og blide. Veldig blide. Uansett hvor vi går blir vi møtt av entusiastiske velkomster og “Hello”, “How are you”.

Et par hundre båter finner veien hit i løpet av et år. Etterhvert har lokalbefolkningen funnet ut at det går an å tjene litt penger på å tilby tjenester til båtfolket. Det tydeligste bevist på det er at det finnes 3-4 små “restauranter” rundt bukta. Restaurantene har ingen meny, og du må booke dagen i forveien, men de tilbereder og serverer et deilig måltid til deg og forsvarer sånn sett tittelen “restaurant”.  Kun to av “restaurantene” har kjøleskap. Vi har vel egentlig bedre fasiliteter i båten, men det føles bra å spise ute. Det føles riktig å bidra til inntekter til lokalsamfunnet og støtte opp om virksomheten.

Willy henger opp et norsk flagg i “restauranten”.

Port Resolution har også en egen Yacht Club. Den ser sånn ut.

Det må være den mest sjarmerende Yacht Club´en jeg har sett. Landsbyen har gitt ansvaret til en person – Stanley – for å ta imot alle båtene som kommer hit. Stanley kan hjelpe med det meste. Bilturer til hovedstaden på andre siden av øya, kommunikasjon med toll og immigrasjonsmyndigheter, handling, veksling, vulkanturer mm.

  

Dagen vi kom hit, hadde noen Australske (Tranquillo) venner allerede booket oss inn på et festmåltid på en nyåpnet restaurant innerst i bukta. De tilberedte grillet gris, ris og grønnsaker. Grisen ble tilberedt mens vi så på og ble dampet i en varm kilde på stranda for å få av hårene, deretter grillet på bål. Eksotisk. Her er Sheila på kjøkkenet.

Vi har benyttet anledningen til å gi bort en del personlige eiendeler som vi ikke lengre har bruk for, eller som de som bor her har mer bruk for enn oss. Jentene har jo vokst en del på dette året, og barneklær ble godt tatt i mot.

Som takk for gavene til landsbyen, ble vi invitert til å teste en “huske” som innbyggerne holder på å kommersialisere. Det ble luftige svev og minnerike opplevelser. Mrs. Wifi var nok et stykke utenfor komfortsonen her.

Og vi har selvfølgelig vært på Mt. Yassur – vulkanen. Det var en stor opplevelse, og den egentlige grunnen til at vi stoppet her. Mt. Yassur er den enklest tilgjengelige aktive vulkanen i verden. En liten biltur med 4×4 og 5 minutter gange så er man der. Noen små hundre meter fra sprutende lava. Se her for levende bilder.

Neste stopp New Caledonia. Så Bundaberg i Australia.

So long.

I am the Captain of this ship, and I have my Wife´s permission to say so!

4 thoughts on “Vanuatu – A Happy Place

  1. Liv Korsvold says:

    Hei alle på S/Y KEA!?❤?Takk igjen for strålende oppdatering fra eventyret dere opplever!?❤? Vanuatu må jo virkelig være et opprinnelig, enkelt og godt sted å være sammen med glade mennesker!?❤? Ønsker dere en god reise videre , snart er dere DOWN UNDER!⛵?❤?Gleder oss til dere er tilbake i gamle landet!?❤? Klemmer fra oss to som nå også er blitt morfar og mormor!❤❤

  2. Hedda Maria Mauland says:

    Tack för trevlig läsning så här på morgonkvisten! ? Flott text och fina bilder, som alltid! Tack för minnena! Vanuatu har varit helt speciellt för mig.
    God Tur idag! ⛵️
    Ta hand om varandra! ❤️

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *