Tiril intervjuer klimaforskere på Vanuatu

Hei! Nå er vi på Vanuatu.

Det er helt utrolig! Vi skal bare til New Caledonia og så Australia! Tenk at vi er så nærme!????? Vi møtte noen hyggelige folk som teltet ved yacht klubben. De var forskere og forsket på klima endringer. Vi spurte om vi kunne ha et Intervju med de og de svarte ja. De heter Johanna og Alisa.Jeg har skrevet ned intervjuet, så hvis du har lyst til å lese det så kan du bare sette igang!???

Tips: Tuva matrosen har også skrevet, men på engelsk. Du kan også gå inn på Ulafamilien.com for å lese mer.

Hvor er du fra?

Johanna: Jeg er fra Tyskland ,men jeg bor i Australia.

Alissa: Jeg er fra Australia. Det var der jeg vokste opp , men jeg har bodd i en rekke andre land.

Hvor jobber du?

Johanna:Jeg jobber med to ting. Den første er på universitet. Der gjør jeg forskning, for å skrive doktoravhandling. Jeg er her som en del av jobben. Og jeg jobber for et selskap som heter Earth check. Jeg har også en bakgrunn fra turisme. Og klima endringer. Selskapet jobber med bærekraftig turisme. Selskapet ser på hoteller og hytter om de tar vare på miljøet og menneskene. Hvis de gjør det, får de et sertifikat.

Alissa:Jeg jobber også på universitetet Griffith i Gold Coast. Jeg jobber også med doktoravhandling. Jeg ser på korallrevene våre. Jeg har også en annen jobb. Det er at jeg tar i mot studenter fra andre land. Jeg viser dem sør-stillehavet og kysten i Australia.

Kan du fortelle hvorfor dere er her på Vanuatu?

Johanna: Jeg er her for å sjekke hvordan de små hyttene reagerer på klimaendringene og hvordan de kan forbrede seg på storm og sånt.

Alissa: Jeg er her for å sjekke hvordan fiskene klarer seg under stormene. Det er et stort prosjekt, mange mennesker jobber med forskjellige ting. Noen jobber med fisk og koraller noen jobber med turisme og noen jobber i Australia og prøver å lage modeller som gjør at vi kan forstå hvordan klimaet forandrer seg.

Har dere hatt lingnende prosjekter andre steder?

Alisa: Jeg prøver å hjelpe de lokale. Det er masse små fisker her, men de store fiskene har faktisk forsvunnet. De store fiskene som de kan spise er borte, fordi miljøet de lever i er ødelagt. Å det er trist.:( enten fordi de fisker for mye eller miljøet er ødelagt. Hvis vannet blir for varmt blekner korallene. Da kan ikke fiskene spise dem, og da dør fiskene. Så vi prøver å finne ut hvordan vi kan fikse det. De lager et stort område der man ikke kan fiske , så fiskene kan komme til bake. Vi har gjort like prosjekter på Bahamas,i Thailand, i Indonesia og i Australia.

Hvordan forsker dere ?

Johanna: jeg intervjuer, tar opp intervjuene og jeg drar hjem å skriver svarene.

Alissa:Jeg jobber mye i vannet, jeg snorkler og dykker. Jeg teller også fisker og koraller. Jeg bruker et målebånd til å måle korallene. Jo flere kriker og kroker desto sunnere er korallrevet. Jeg tar filmer med Go pro og ser på dem etterpå.

Når du dykker, bruker du tank?

Alisa: Her bruker jeg ikke tank fordi det er vanskelig å få tak i gass. Men andre steder liker jeg å bruke tank, det er mye enklere. Men her er det ikke så dypt så det gjør ingenting.

Hvor lenge har du vært her – ser du endringer i testene dine?

Alisa: Jeg har vært her noen dager og jeg skal være her en uke. Ja, det er mindre fisk i de områdene som ikke er reservat.

Hva er de mest interessante observasjonene dere har gjort?

Johanna: Det er mange interessante ting folk forteller deg. Noen må bygge opp igjen husene sine fra ingen ting etter noen store stormer  fordi de ble ødelagt, og det er veldig interessant at de ikke gir opp.

Alissa: Det veldig kult at alle egentlig vil fiske for mat, men de er enige om å ikke gjøre det i noen år fordi de vil ta vare på miljøet og for å få tilbake fisken. De har akkurat satt ut en ” fiske-samler”som fiskene kommer til og det gjør det enklere å fiske.

Er det noen dere samarbeider med på øya?

Johanna: Vi jobber ikke med noen på øya, men vi har et  tim med mange medlemer som jobber med forskjellige ting., men vi hjelper hverandre med jobben dens, for eksempel det er billgere å fly sammen og enklere å jobbe sammen.

Hva er den viktigste tingen for at prosjektet skal lykkes?

Alissa:og Johanna:  Det var et veldig godt spørsmål. Det er viktig at vi jobber sammen og hjelper hverandre. At vi blir skjent med de som bor her så de stoler på oss og at vi faktisk hjelper dem.

Hva er målet og utfordringen med prosjektet?

Johanna: Det er mange mål fordi det er et stort prosjekt, men hovedmålet er å få de som bor her til å jobbe med naturen.

Utfordringen kan være at det er dårlig vær og store bølger fordi da kan vi ikke snorkle på revet. Det kan være utfordrende å jobbe med mennesker fordi de kan være travle og opptatt. Det kan være utfordrende å kommunisere innad i prosjektet med så mange deltagere.

Hva er fordelene med jobben?

Alissa:  Jeg liker å snorkle og jeg er så heldig at jeg får jobbe i vannet.

Johanna:Jeg liker å møte andre folk, og jeg er interessert i klima endringer og jeg liker å reise.

Er det noe du ikke liker med jobben?

Johanna og Alissa: Nei, ikke egentlig. A: bortsett fra at jeg har lekkasje i teltet:)?.

Tips: Tuva matrosen har også skrevet, men på engelsk. Du kan også gå inn på Ulafamilien.com for å lese mer.

Tiril er den yngste matrosen ombord på S/Y KEA

3 thoughts on “Tiril intervjuer klimaforskere på Vanuatu

 1. Kari og Morten Overvik says:

  Kjære Tiril. Dette var det virkelig flott å lese. Ja, vi har jo lest intervjuet på engelsk også- men det at du har oversatt og skrevet ned alle disse spørsmålene og svarene som omhandler et sååå viktig tema som klima og miljø, det står det stor respekt av. Det ble veldig bra – og vi vet at det er en stor jobb ?❣Dere er heldige som får treffe så mange forskjellige og interessante mennesker på drømmeturen deres. Og det er kjempebra at dere er så imøtekommende og åpne selv, for da går det jo alltid så bra ? Ha det godt videre, hils alle i KEA og CsB.
  Godklemmer fra farmor og bestefar ??

 2. Bente og Harald Kolbjørnsen says:

  Kjære kjære Tiril ❣❣
  Tusen takk for nok en strålende blogg fra deg.??
  Kjempeflott å kunne lese intervjuet om et tema som berører oss alle så sterkt i hverdagen – og
  denne gang på norsk. Det gleder oss stort at dere barn kan vise en så sterk interesse for klimaet på Jorden.
  Well done ❣❣

  Store og gode klemmer fra mormor og morfar??❤❤

 3. Liv Korsvold says:

  Kjøre, gode, flinke Tiril!?❤?Tusen takk for et flott gjennomført intervju, som berører oss alle hvorhen i verden vi bor!??⛵??❤Både du og Tuva er så utrolig flinke og reflekterte fortellere som gir oss hjemme levende beskrivelser av alt det spennende og flotte dere opplever!?❤?❤Lykke, lykke til videre med ⛵mot Australia!?Vi gleder oss veldig til å se dere vel hjemme igjen i Norge!?❤?❤Mange klemmer fra farfar og bestemor❤❤❤❤

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *