GADGETS

Denne siden er dedikert til de som er (som meg) over gjennomsnittet opptatt av tekniske gadgets og dupeditter. Siden blir løpende oppdatert i takt med at vi gjør tekniske oppgraderinger av S/Y KEA.

Batterier og dynamo (Desember 2017, ST. LUCIA)

Før avreise gjorde vi en del research for å finne ut hvordan vi skulle klare oss med strøm ombord. Hjemme i Norge (og Sverige) er det stort sett tilgang til en havn i ny og ne for å lade opp batteriene med landstrøm. I Karibien, og ikke minst i Stillehavet, er dette en mere sjelden tilværelse. Derfor har vi behov for å lage, og ikke minst ta vare på, strøm selv – fra naturen.

Tradisjonelle batterier har noen åpenbare svakheter (sårbare for utladning, og trege å lade opp). I løpet av researcharbeidet kom vi over Bruenech, og Makspower.no. Nettsiden til dette selskapet og mange samtaler med innehaveren Johan Fredrik dannet grunnlaget for vår plan:

LifePo4 – lithiumbatterier + så mye solceller som Biminien kunne bære. Oppgradert dynamo for ekstern regulering og avanserte solcellekontrollere og batterimonitor med Bluetooth for avlesning via smarttelefon/iPad.

Vi kjøpe det meste av utstyret fra Makspower, men fordi vi skulle installere dette i en båt som allerede lå i Karibien, måtte vi kjøpe batterier fra et annet sted. Det er nemlig ikke lov å frakte LifePo4 på fly (enda), og båtfrakt rakk vi ikke å få til. Løsningen ble at vi kjøpte 2x260Ah LifePo4 fra usa (Grenlifebatteries.com). Det ble betydelig dyrere, men de er nå installert og dunker bra.

Dette gir en servicebatteribank på 520Ah. Sammenlignet med en tradisjonell AGM batteribank er dette etter sigende trolig tilsvarende det dobbelte Ah-messig. Batteriene er i tillegg MYE lettere.

For å sikre så optimal lading som mulig har vi også sørge for at dynamoen vår ikke bruker den interne regulatoren, men er koblet om til å bruke en regulator fra Makspower. Trikonor i Oslo gjorde denne jobben for oss på en ny, standard Hitachi 80A dynamo. Denne tok vi med oss i bagasjen til Karibien.

Alt dette er nå installert i båten og fungerer utmerket.

Solceller (DESEMBER 2017, ST. LUCIA)

I tillegg til dynamo og strøm fra dieselmotoren, lager vi strøm med solceller. Vi har installert tilsammen 550W fleksible solcellepaneler på solskjermen (Bimini). Disse er koblet i serie, 2 x 115 og 3 x 105 og ser slik ut:

Vi har også investert i MPPT regulatorer med Bluetooth så vi får optimal lading fra panelene og kan følge med på telefonen hvordan ladingen foregår. Solcellepanelene er sydd fast i biminiduken og kan enkelt tas ned/kobles fra ved behov.

Planen er at dette oppsettet skal gi oss nok strøm til det vi trenger.

Vi har også installert en 1500W, 220V inverter i tilfelle vi trenger “hjemmestrøm” på turen. Denne er også kjøpt av Makspower.

WATERMAKER (Desember 2017, St. Lucia)

For å sikre at vi har nok ferskvann på turen, har vi installert en EchoTec Watermaker. Denne ble kjøpt gjennom Hydrovane i Canada og sendt til St. Lucia. Fungerer utmerket, men trekker mye strøm og må kjøres med jevne mellomrom for å unngå at man må konservere den.

Lager 50-60 liter ferskvann i timen og trekker ca 38A strøm når den går.

VINDROR (Desember 2017, St. Lucia)

Vanlige autopiloter bruker strøm, er avhenigige av strøm, og fungerer etter vår erfaring sånn passe bra når man seiler. Basert på varme anbefalinger fra andre langturseilere har vi valgt å installere en manuell autopilot – eller en Windvane. Dette er en innretning som styrer båten i en gitt vinkel til vinden – helt uten å bruke strøm.

Vi kjøpte en Hydrovane fra Canada etter en del research på slike. Den var ikke billlig, men ser bra utJ. Mer info kommer etter testing. En del jobb med installasjon, men ikke umulig å gjennomføre om man ikke har for mange tommeltotter. Vi fikk god og uvurderlig hjelp fra Nick, en svenske som har bosatt seg på St.Lucia og jobber med å fikse båter for folk som trenger hjelp