En drøm blir født

Av en eller annen grunn har jeg “alltid” vært fascinert av seiling og seilbåter. Det er noe spesielt med fysikken og naturelementene som gjør at man kan bevege seg dit man vil med hjelp av naturkreftene. Det er noe elegant og historisk over det hele, og man føler seg liten og ydmyk, samtidig som man er i ett med naturen. Det er også fascinerende å reflektere over hvordan vi mennesker i lang tid har utforsket verden og gjort forsøk på å temme naturkreftene ved hjelp av båt og seil.

Jeg har ikke vokst opp med seiling, men har nok fått med meg en del impulser fra en fantastisk oppvekst med regelmessige sommerferier på Sørlandet. I tillegg har jeg vært heldig som har vokst opp i en familie som alltid har hatt fokus på naturopplevelser. Jeg har også hele tiden følt at det er riktig å drømme, og at det er bra å sette seg mål. Det man ikke kan, kan stort sett læres, og det hele starter med å prøve. Som Pippi sier; “Det har jeg aldri gjort før, så det er jeg sikkert veldig god til!”

Sammen med tre kompiser kjøpte jeg min første seilbåt i 2003. Vi var studenter på den tiden og hadde alle sammen lyst til å lære oss å seile. Båten var en Albin Express, het “Jørn” og skulle være en super båt å starte med. Ambisjonene var å seile regatta og ha det morsomt. Morsomt hadde vi det også, men så mye regatta ble det ikke. Så traff jeg Janne, en modig jente fra Bergen, som hadde vokst opp med seiling og sommer på sjøen. En stund lurte jeg på om det var fordi jeg hadde egen båt, men etterhvert fant jeg ut at det var meg hun var ute etter;).

Vi hadde flere magiske sommere sammen i Jørn, vi forlovet oss i Jørn, og vi fødte en drøm sammen i Jørn. Jeg mener å huske at det må ha vært med vinglasset i hånda og backgammonspillet mellom oss at vi begynte å snakke om hvor spennende det hadde vært å seile på store hav og oppleve fjerne deler av verden – i en seilbåt. Jeg hadde en god venn og kollega som nettopp hadde vært på ett års seilas med sin kjæreste (mer om disse fantastiske menneskene senere), som definitivt påvirket oss. Det de kunne fortelle om hørtes helt fantastisk ut. Det var noe med blandingen av spenning, opplevelser, natur, læring og mestring…

Samtalene ble til en drøm om å krysse Stillehavet. Drømmen ble etterhvert til en ambisjon, og senere en plan. Vi snakket om at vi forhåpentligvis skulle få noen barn sammen (litt uenige om antallet var vi også husker jeg), at vi måtte vente litt til de ble større, og at det var enormt mye som skulle klaffe for at vi en dag skulle lykkes med å realisere denne drømmen. Vi snakket om at det hadde vært enormt stort å gjøre dette som en familie, på et tidspunkt hvor barna var store nok til å huske det. Vi snakket om at det ville være en stor utfordring økonomisk, og også få det til å passe inn i en karriere og en jobbsituasjon. I det hele tatt manglet det ikke på utfordringer, men drømmen ville vi ikke gi slipp på. Eller, den ville ikke gi slipp på oss.

Jeg husker ikke når, men for ca. åtte år siden, da Tiril ble en del av familien, lovet vi hverandre at vi skulle gjøre hva vi kunne for å få dette til. Jørn hadde blitt byttet ut med Allvind, en Beneteau Oceanis 31, og den ble senere byttet ut med Svai, en Hanse 385. Vi ble enige om at Tuvas (to år eldre enn Tiril) siste år på barneskolen var et bra tidspunkt. Da ville jentene våre være 11 og 9 år på tur – store nok til å huske, og vi ville ha nok tid til å få dette til økonomisk. Vi satte en arbeidsdato; 17. Desember 2017 (utrolig nok; vi har nå kjøpt billetter til St.Marteen 17.12.17….)

Så viser det seg etterhvert at våre fantastiske venner – familien Mauland, med Albert, Ebba, Maria og Karl-Ludvig, har samme drøm! De vil også krysse Stillehavet som familie, og gjerne sammen med oss!

Derfor er vi nå åtte drømmere, og to seilbåter, med kurs for tolv måneder i paradis. Jeg kjenner at dette kan bli bra :-). Det er fantastisk å drømme, det er enda mere fantastisk å få mulighet til å realisere sine drømmer – å få gjøre det sammen med både familie og gode venner, ja det er jo en drøm i seg selv.

I am the Captain of this ship, and I have my Wife´s permission to say so!

2 thoughts on “En drøm blir født

  1. Jørn Egil Andreassen says:

    Bra navn på den første båten 🙂

    Nå er det like før, lykke til med gjennomføring og god reise over havene!

    mvh Jørn (Egil)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *