Los Roques og ABC-øyene

Los Roques er en nasjonalpark som tilhører Venezuela, der mer eller mindre ubebodde øyer med hvit sand og palmer ligger beskyttet bak rev, og vannet er så turkist at det gir gjenskinn i skyene! Etter turen fra Grenada med 3 døgn på havet var det fantastisk å søke tilflukt i naturbassenget bak revet ved Boca de Sebastopol, Francisquis og Cayo de Agua, og vi var stort sett nesten alene!

Vi seilte sikk-sakk mellom korallrevene på innsiden av revet Bajo de la Cabecera opp til El Grand Roque, som er den største øyen og hvor det ligger en liten idyllisk landsby med butikk og noen få hyggelige restauranter. Landsbyen har ingen biler og gatene er bare sand. Men det kom godt frem hvilket regime Los Roques tilhører. Militæret var tydelig tilstede, barnetegningene utenfor skolen gjorde ære på deres helter, og det tok 3 timer å sjekke inn via 6 ulike instanser. For tiden har Venezuela store utfordringer, som bidrar til at Los Roques er lite besøkt, og de vi møtte var ikke særlig vennlig innstilt overfor presidenten….

  

Etter noen fantastiske dager på Los Roques gikk ferden til ABC øyene; Aruba, Bonaire og Curacao. Betraktelig mye mer bebodde øyer enn Los Roques! Generelt synes jeg disse øyene hadde et mer vestlig preg enn resten av Karibien. På 1630 tallet tok nederlenderne øyene fra spanjolene, men de opererer i dag som selvstendige stater innenfor kongedømmet Nederland. Det offisielle språket er nederlandsk, men det lokale språket er imidlertid Papiamento, som er en blanding av spansk, portugisisk, nederlandsk, fransk, engelsk, afrikansk og arawak. Det gir jo en ide om øyenes historie! Opprinnelig var øyene befolket av arawak indianere, og ble oppdaget av europeerne rundt 1450. Pga sin praktiske beliggenhet har de en felles mørk historie fra kolonitiden med slavehandel og slavedrift. Særlig Curacao var en sentral havn i trekanthandelen, som et av de største slavedepotene i Karibien. Besøket på slavemuseet i Willemstad gjorde voldsomt sterkt inntrykk på oss alle. Det er ufattelig hvordan man kunne behandle andre mennesker så brutalt! De originale håndjernene som ble benyttet til å lenke fast menneskene som ble fraktet med skip fra Afrika kjentes ekstra blytunge i hendene mine…

Men vårt første stopp var Bonaire, som først og fremst var en naturopplevelse, og stemningen var relaxed. Vi ankret på bøye rett utenfor strandpromenaden i Kralendijk, likevel var vannet krystallklart. Å bade fra båten var som å bade i et akvarium! Vi leide pick-up og kjørte øyen rundt. Først på safari gjennom Washington Slagbaai nasjonalpark i nord, der vi så både flamingoer, fargerike fugler og esler, og snorklet med skilpadder og massevis av fargerike fisk på strender vi hadde helt for oss selv. Eslene vandret fritt overalt på øyen; de ble sluppet løs overalt da motoren kom og det ikke lenger var bruk for dem.

Vi fortsatte til den sørlige delen med det gamle fyret, hvor vi bygget tårn av søppel fra havet som mange før oss, og stoppet ved de små hyttene der slavene som jobbet med utvinning og handel med salt bodde. Salt er fortsatt den viktigste eksportvaren på Bonaire.

Neste stopp var Curacao hvor vi fikk veldig koselig besøk av mine kjære foreldre. Vi ankret opp i Spanish Waters, leide buss (!) og dro på sightseeing. Fikk med oss dryppsteinsgrottene Hato Caves og lokal mat på Landhuis Dokterstuin, et av de mange gamle plantasjehusene på øya, matet flamingoer og møtte delfiner på akvariet, besøkte øyens mange flotte strender som Cas Abou, Mambo Beach (der vi klappet en iguan) og Jan Thiel, og vi dro til Willemstad med sin fargerike arkitektur og spaserte over patongbroen til slavemuseet Kura Hulanda.

 

Mamma og pappa seilte med oss til Aruba og Oranjestad, hvor vi nøt noen deilige dager på stranden og fikk med oss karnevalet i byen!

   

Nå har vi tatt et tårevått farvel med mine foreldre – takk for besøket – og etter nøye vurdering setter vi kursen forbi Colombias kyst til San Blas. Det er meldt heftig vær, så vi krysser fingrene for at det blir en fin seilas….Snakkes!

One thought on “Los Roques og ABC-øyene

  1. Liv Holm Korsvold says:

    Så spennede å lese om alt dere har opplevd, supert skrevet, Janne!?Tusen takk for at dere deler så mye med oss hjemme!?❤?Føler at dere er litt nærmere oss, da!?❤? Klemmer til dere alle❤❤❤❤

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *