Den egentlige Styrkeprøven

Jeg innser at det jeg for et par innlegg siden kalte styrkeprøven, ikke egentlig kvalifiserte fullt ut som det…. Er det forsvarlig å dra ut på åpent hav i 5 døgn i en liten seilbåt med to – i denne sammenhengen – uskyldige barn, når værmeldingen sier storm og 5 meter høye bølger (altså 10m fra topp til bunn)?! Vanskelig å vite når man ikke har gjort det før! Andre seilere vi snakket med valgte å dra, mens andre igjen mente at det var bare å bli liggende til april og vente på bedre vær. Det var bølgestørrelsen som gjorde meg mest usikker, vinden kan man for såvidt håndtere med en bitteliten flik av seilet ute om det blir for ille. Men bølgene… jeg så for meg lille KEA styrte nedover en bølgedal og brase inn og ned i havmassene med baugen først, eller at bølgene skulle bryte bak oss og slå over oss. Og igjen gikk jeg igjennom i hodet mitt hvordan vi skulle få redningsflåten på vannet og oss selv og jentene oppi (la fram tøy og redningsvester til dem når de la seg om kveldene, sånn i tilfelle…). Ja, ikke veldig sannsynlige scenarier, enig i det, det er vel sånn det er å være litt redd. Men aller mest var jeg urolig for jentene; at de skulle bli redde, ikke få sove, at de skulle bli sjøsyke og ikke få i seg næring på 5 døgn, ligge og kaste opp uten å få hjelp fordi mamma og pappa styrte båten i det ville bølgehavet…

Vi dro. Våre gode venner på CSB klarte å berolige oss, og vi konkluderte med at dette kunne vi klare. Det ville bli slitsomt, men det ville gå bra. Det var jo ikke et alternativ å vente til april, da hadde vi ikke kommet oss til Stillehavet. Og siden du leser denne bloggen så gikk det jo fint;) Værmeldingen slo til den, men mine skrekkscenarier uteble. Vi surfet på bølgene og var forsiktige med seil størrelsen. Vindroret og autopiloten hjalp oss å styre det meste av veien. En og annen bølge sprutet inn i cockpit, og noen ganger når bølgene kom mer fra siden føltes det som vi nesten lå vannrett i sjøen med masten til ene siden og kjølen til den andre. Capt TK kalte det uvær, men det er jeg ikke enig i 🙂 Da vinden blåste som verst og bølgene var høyest var det stort sett strålende sol eller stjerneklart, hverken regn eller tåke. Ja, for hadde det vært værmeldingen hadde jeg ventet til april….trur eg;)

Men, det er matrosene som er de egentlige heltene i denne historien. Jeg er så ubeskrivelig stolt som bare en mor kan være, så jeg må få lov til å skryte litt. Jentene våre har blitt utrolig sjøsterke på kort tid. Ingen ble sjøsyke, ingen var redde, og de sov godt gjennom bølgene, selv da det rullet som verst. De våknet med et smil hver morgen, lå og sang i cockpit, skrev blogg og spilte spill. Jeg er så takknemlig og imponert?

Det var heldigvis ikke storm og 5 meter høye bølger i 5 døgn. Siste natten fikk jeg  silkeføre; en smilende måne (halvmånen ligger som en skål på denne kanten av jorden), CSB sine lanterner i siktet, nydelig stjernehimmel og morild som lyste opp det skummende vannet langs skutesiden. Jeg kvinnet meg opp til å justere seilareal og jibbe (ta seilet over fra den ene til den andre siden av båten) alene på denne turen; mestringsfølelse er bra:) Vi fikk følge av delfiner flere ganger disse dagene, som danset og hoppet i bølgene rundt oss. Og jeg fikk mange timer til å sitte og bare se på havet. Havet er utrolig vakkert, flyter mykt og elegant fremover, også når bølgene er høye, og det skummer på toppene så vannet ligner et boblebad med lysegrønn farge. Eller når solen skinner og det glitrer på alle kanter. Men det har krefter man skal ha stor respekt for, og jeg tenker jeg er glad vi var venner som skulle samme veien denne gangen. Motstrøms hadde ikke vært mulig.

Det er en fantastisk følelse å ha klart dette sammen, vi 4; jeg er stolt, lettet, og lykkelig! NÅ er styrkeprøven bestått håper jeg, vi er i alle fall betraktelig mye bedre rustet til å reise ut i det store Stillehavet. Nå skal vi nyyyte San Blas i noen dager, det blir nok ikke vanskelig;)

18 thoughts on “Den egentlige Styrkeprøven

 1. Inger Helene Bergh says:

  Tusen takk for fantastisk og spennende oppdatering?Så på værmeldingen at dere hadde heftig vær, men er glad jeg ikke visste hvor heftig det var!!! Ønsker dere gode dager i Colon , og alt godt videre??

 2. Aud Torild Korsvold says:

  Dere er en fantastisk gjeng altså. Dette står det respekt av. Lykke til videre på ferden. ?☀?

 3. Liv Holm Korsvold says:

  Vi er så Imponert over dere, Janne!?Dere viser skikkelig sjømannskap og er så tøffe alle fire!?❤Vi er så stolte av dere!❤?Jentene imponere voldsomt, så du har all grunn til å være en stolt mamma nå!?❤❤Nyt livet videre!?❤Klemmer fra oss to❤❤

 4. Brit og Rune Westberg says:

  Takk for en flott oppdatering og beskrivelse av en spennende opplevelse. Dere er så tøffe? . God tur videre , og vi gleder oss til neste reiseskildring??

 5. Nina Woldene says:

  Lykke til?dere er tøffe! Jeg turte såvidt å dra over Skagerak med barna ombord… morsomt å følge dere! Hilser fra resten av Medvind crew. Håper dere får kost dere litt i hengekøyen også❤️Nyt dagene. Vi koser oss med tidenes vinter her i nord! Klemmer

 6. Kari og Morten Overvik says:

  Kjære svigerdatter, Mrs. Wifi.
  Å se deg på bildet ovenfor – stående ved det store roret , med rød caps og med målrettet blikk, det er et flott skue….. Vi vet at du nyter dette livet, Janne – vi vet at du fører KEA med stø hånd også i 5 m høye bølger og sterk vind, og sammen med Capt. TK og matrosene besto du for noen dager siden også den “egentlige styrkeprøven” som du så velskrevet har fortalt oss om ovenfor. Vi er mektig imponert over dere som team, og og for oss her hjemme kjennes det godt å vite at Tuva og Tiril nynner og synger i cockpiten i ren harmoni. Tryggheten er der – og snart venter Panamakanalen og det store “Stillehavet”. Vi følger dere 🙂
  Klem fra oss i Nittedal

 7. Phuong says:

  13.03.2018 @08:15
  Hello Mrs Wifi! Hurra! Hurra! 🙂 Gratulerer så masse med dagen 🙂 Ønsker deg en super super super fin bursdagsfeiring langt langt bort :-). Litt annerledes bursdagsfeiring, men tipper at du har alt du ønsker deg rundt deg akkurat nå. Nyt 🙂 Bursdagsklemmer 🙂

 8. Monika says:

  Hei, gratulerer så mye med dagen Mrs.Wifi?? Håper du fikk god oppvartning av the Captain og hans crew (det er kanskje bare på fly man sier det???) idag❤️ For en drøm dere lever! ? Det er så gøy å følge dere på ferden, alle 4 skriver så morsomt og bra om opplevelsene? Ønsker dere en fortsatt fantastisk reise på bøljan den blå- helst uten for mye bølger da. Vi savner deg og ditt gode humør på kontoret❤️Kos dere masse videre? Klem, Monika

  • Mrs. Wifi says:

   Tusen takk for det Monika! Har blitt vartet opp som bare det? nå er vi i Panama og venter på å komme gjennom kanalen. Håper det går fint på kontoret, hils alle! Klem tilbake:)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *