Fatu Hiva og Fransk Polynesia

 Kaoha! (Hei!)

Vi har nå kommet til Fatu hiva, på Marquesas. Det var deilig å komme frem etter en lang seilas ute på havet. Selv om vi kunne ha vært der ute litt lenger, for dagene går så fort når du er ute på havet. Det er liksom ingenting vi skal rekke, og alt er bare kos. Det som jeg syntes var veldig kult var at når vi kom fram til øya så hadde lavaen som lagde øyene rent nedover og formet steinene så de så ut som figurer! Ser du noen figurer som kan se ut som mennesker?

Den andre dagen dro vi til et fossefall som er det absolutt kuuuuuleste stedet jeg har badet på i hele mitt liv. Vi kunne klatre på en steinvegg og hoppe ut i vannet fra en slags steinhylle. Ved selve fossefallet kunne du drikke vann, og det var kaldt og godt. Da vi var ferdig med å bade, gikk vi opp av vannet og spiste en appelsin. Det høres kanskje ikke så spennende ut, men da vi spiste den appelsinen så fikk det meg til å tenke på at her sitter vi i badetøy ved et fossefall på Fatu Hiva og spiser en appelsin som vi fikk av noen som bor her! Det er det ikke mange som får gjort!  Og her på denne øyen skulle det visstnok være lov til å plukke så mange mangoer du ville. Så  det var bra. Men det som var litt kult var at de var så små. Det dumme med dem er at de vokser for høyt til å plukke dem. Så da må man i såfall ta de som har ramla på bakken, men det ville vi ikke, så vi valgte og heller bytte dem til oss av noen lokale folk som bor her. Vi har også spist middag hjemme hos noen som bor her. Mammaen hadde laget masse god mat! Det var gris, kylling, ceviche, ris, eggesalat, hummer, krabbe og brødfruktpomfritt. Den pomfritten var faktisk veeeeeldig god!??Etter det gikk vi og kjøpte Tiki. Tiki er en solgud. Det tror jeg må være den kuleste suveniren jeg noen gang har kjøpt.

FRANSK POLYNESIA

Fatu Hiva tilhører Fransk Polynesia, og derfor så skal jeg fortelle litt om det.

Hovedstaden i fransk Polynesia heter Papeete. Tidssonen er UTC -10 til -9. Fransk Polynesia er rangert som nr. 174 i størst areal. Arealet er totalt 4167 km2. Her bor det tilsammen 282 703 innbyggere og det er rangert som nr. 181 i størst folkemengde. Hvis du vil vite hvor mange det er per km2, så er det 67,84 innbyggere per km2. Styreformen er fransk oversjøisk samfunn, noe som betyr at det tilhører Frankrike, men de har også sine lokale sjefer. Fransk Polynesia har en president som heter Edouardo Fritch. Her snakker de fransk og er da selvfølgelig avhengig av Frankrike. Valutaen de bruker er CFP-franc. Nasjonalsangen er La Ora O Tahiti Nui.

Fransk Polynesia ligger i det sørlige Stillehavet. FN regner fransk Polynesia som et ikke-selvstyrt området. Folketellingen i 2017 viste et innbyggertall på 275 918. Fransk Polynesia består av fem øygrupper med tilsammen 121 øyer. Derav 79 bebodde. Øygruppene er Marquesas, Toamotu, Selskapsøyene og to andre som jeg ikke kan navnet på. Noen av øyene er av vulkansk opprinnelse og har høye fjell. Andre er lave Atoller. Atoller er vulkanske øyer omringet av korallrev hvis du lurte på det. Den største og mest folkerike øyen er Tahiti, der hovedstaden Papeete ligger. Øyene i fransk Polynesia ble befolket av området Samoa av folk som talte polynesiske språk. Fra slutten av 1700-tallet, ble øyene hyppig oppsøkt av europeere. Misjonærer begynte å omvende befolkningen til kristendommen. Europeiske stormakter konkurrerte om innflytelse. For å forhindre britisk dominans, ærklærte Frankrike at de ville legge Tahiti under seg i 1842. I 1880 ble øyene erobret av Frankrike og gjort til koloni. I 1946 ble øyene et oversjøisk territorium. Gradvis har landet fått større selvråderett over eggene anliggender, og selvstyret ble innført i 1984, men det ligger fortsatt under Frankrike.

Tuva er den eldste matrosen ombord på S/Y KEA

2 thoughts on “Fatu Hiva og Fransk Polynesia

  1. Liv Holm Korsvold says:

    Takk, igjen, Tuva!?❤Nå kan jeg mye mer om Fatu Hiva og Fransk Polynesia!?Kos dere videre og lykke til videre på ferden!?❤⛵ Klemmer fra bestemor ❤❤

  2. Tante Karoline says:

    Så gøy å lese, Tuva??. Vi må FaceTime en dag det passer?. Jeg savner deg❤️❤️. Stor klem fra tante???

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *