Makemo og Kauehi – to paradiser

Hei igjen!

Her kommer et nytt blogginnlegg, og denne gangen skal det være om litt forskjellig ting som har skjedd i det siste:

Synkende øyer

Vi er fortsatt i Tuamotus, blant atoller, sandstrender og palmer.

Når vi sitter og ser på dette paradiset her, så er det egentlig ganske trist. De kan kanskje snart blir borte. Grunnen til det er global oppvarming. Den kommer når vi slipper ut CO2, for da blir det varmere ute i atmosfæren. Det gjør at isen på polene smelter, og havet stiger. Disse atollene som er her midt ute på Stillehavet er ikke høye i det hele tatt. Kanskje bare noen meter høye. De tåler ikke at havet stiger særlig mye før de dukker under.

Atollene ble til på denne måten (gjennom mange millioner av år)

Det hele starter med at det er lava under jordskorpa som er på bunnen av havet, og generelt andre steder også. Men her, midt ute på havet klarte ikke jordskorpen å holde igjen lavaen fra å presse seg opp, og dermed begynte det å komme lava opp fra havet, og dannet en øy. Så begynte det å vokse korallrev rundt denne øya. Deretter begynte øya og synke, helt til det bare var et korallrev igjen. Etter hvert så begynte det å danne seg sand på dette korallrevet. Oppå disse små sandøyene  begynte det å vokse palmetrær, og så datt sikkert en av kokosnøttene på det palmetreet ned og lagde et nytt palmetre, og slik fortsatte det helt til det var noen små øyer. Men denne prosessen tar mange millioner av år. Mens global oppvarming skjer jo nå, og det kan faktisk gå ganske fort. Som jeg sa…disse øyene er ikke særlig høye, og det skal heller ikke mye til før de forsvinner under havet. Og de som bor der, får det ikke så lett uten et hus, og bare hav, for man kan jo ikke akkurat svømme over hele Stillehavet.?

Aktivitetsdag på stranden

Vi har nå kommet til Makemo, som også er en atoll. Vi startet denne fantastiske dagen med en frokost (Så klart). Deretter dro vi inn på stranda. Der skulle alle vi tre båtene ha en aktivitetsdag. Vi hadde med oss vann, og oss selv. Cest si bon hadde med seg en klubbe, og en ball, for vi skulle spille slåball, og Jovial hadde med seg en rød liten ball. Det var veldig varmt der, så det var bra vi kunne gå å bade når vi ville eller når vi var varme. Den første leken var slåball. Der har du et balltre (Vi brukte en fiskeklubbe) og en ball. Du har en bane med en strek på starten og en strek på slutten. Det er et utelag og et innelag, innelaget er det laget som starter å slå ballen med balltreet. Når du har slått ballen, så kan du velge å løpe over til andre siden, eller la være å gjøre noe som helst. Lar du være å løpe, må du vente til en annen slår en ball som du vil løpe på.

Hvis du velger å løpe, så kan utelaget ta den ballen som du slo og kaste på deg. Men når du har kommet deg trygt over på andre siden, så kan de ikke kaste på deg. Hvis du blir truffet, så må utelaget komme seg inn så fort som mulig, for du har lov å ta opp ballen og kaste på de igjen. Hvis du treffer en av de andre spillerne, så kan laget ditt komme inn igjen. Men hvis du ikke treffer, så må laget ditt være ute. Da vi var ferdig med denne leken, var jeg så varm som en isbjørn som var i Thailand! Da var det deilig med et bad! Vi kastet ballen til hverandre, og hadde barna mot voksene. Etter det så lekte vi sjerrif og kanonball.

Restaurant

Vi har nå kommet til Kauehi. Det er en av atollene som er her i fransk Polynesia.

Den andre dagen dro vi på en restaurant. Der var det blant annet to studenter som studerte på Tahiti, som kom og hentet oss ved kirken i landsbyen. Der satt vi oss i en slags pick up hvor vi satt bak på lasteplanet. Derfra kjørte de oss gjennom et fantastisk landskap til vi kom til huset dems. Det var noe helt annet en jeg hadde forventa! Jenta som studerte viste oss fram til en brygge der hvor vi skulle spise. Først så trodde jeg at hun skulle vise oss rundt der de bodde, men så viste hun oss hvor vi skulle spise istedet.

Det var et lite hus på kanten av brygga. Inne i det lille huset var det et firkantet bord med plass til ti stykker. Det var en skikkelig deilig sofa, og en slags seng. Det var vel ikke akkurat et hus da, men det var tre begge og et tak. Det var laaaaangt over forventningene mine. Det jeg hadde trodd, var at vi skulle spise hjemme hos noen i landsbyen, og så får vi DETTE!!!!!???Det er langt bedre enn jeg hadde trodd! Til og med maten var helt herlig!!!!! Til forrett hadde vi ikke helt stekt tunfisk med løk og grønnsaker. Veldig godt. Til hovedrett hadde vi stekt parrotfish. Også veldig godt. Og til dessert hadde vi en eller annen sukkerkake, og kuleis. Garantert det beste! Dette må ha vært en av de beste kveldene på lenge!!!

Tuva er den eldste matrosen ombord på S/Y KEA

3 thoughts on “Makemo og Kauehi – to paradiser

  1. Liv Holm Korsvold says:

    Fantastisk godt skrevet, Tuva, nå lærte jeg i hvertfall mye nytt!?❤?Ser ikke ut som skolen deres har tatt helt ferie ennå!?Dere lærer og opplever utrolig mye nyttig og spennende overalt hvor dere er, helsiggriser!?❤❤?God seilas videre!?⛵?Klem fra bestemor ❤

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *